معرفی انواع کابل شبکه زوج بهم تابیده

معرفی انواع کابل شبکه زوج بهم تابیده

معرفی انواع کابل شبکه زوج بهم تابیده

معرفی انواع کابل شبکه زوج بهم تابیده

از سیم های مسی تا  امواج مایکروویو در به وجود آوردن شبکه های کامپیوتری سهیم باشند، در انواع و اقسام گوناگون رسانه های ارتباطی، شبکه های کامپیوتری قادر به پیاده سازی هستند.در میان تمام انواع رسانه های ارتباطی بیشتر سهم پیاده سازی شبکه های کامپیوتری در مبحث رسانه های ارتباطی به کابل های زوج به هم تابیده اختصاص یافته است.

کابل زوج بهم تابیده چیست؟

نوعی از کابل شبکه وجود دارند که برای ارتباطات تلفن و بیشتر شبکه های اترنت امروزه مورد استفاده قرار می گیرند که آن ها را با نام کابل زوج بهم تابیده می شناسند.مدارهایی با استفاده از زوج سیم ها تشکیل می شوند که قادر به انتقال داده ها هستند.هدف از تنیده شدن زوج سیم ها، محافظت کردن در مقابل تداخلات منابع بیرونی و صدا از کنار کنار زوج سیم های مجاور است.با عبور کردن جریان الکتریکی از رده یک سیم، یک میدان مغناطیسی کوچک دور تا دور سیم به وجود می آید.زمانی که در یک مدار الکتریکی دو سیم در کنار هم قرار می گیرند، میدان مغناطیسی آن ها دقیقا بر خلاف یکدیگر هستند. به همین دلیل دو میدان مغناطیسی همدیگر را خنثی می کنند و همچنین قادر به خنثی کردن هر میدان مغناطیسی بیرونی هستند. با در هم پیچیدن سیم ها عمل خنثی سازی بسیار بهبود و افزایش می یابد.

طراحان کابل شبکه در مفتاح رایانه افزار با بهره وری از ویژگی خنثی سازی و با استفاده از پیچاندن سیم ها به اطراف هم لایه محافظتی به وجود می آورند که این کار تاثیر بسزا و قابل توجهی بر نگهداری و محافظت از آن ها در رسانه های شبکه دارد.

انواع کابل شبکه زوج بهم تابیده

دو نوع کابل شبکه زوج بهم تابیده موجود است که در ادامه به معرفی و توضیح مختصری از هر کدام و همچنین در مورد ویژگی آن با هم می خوانیم:

کابل زوج بهم تابیده بدون روکش یا unshielded Twisted Pair

این کابل از زوج سیم ها شکل گرفته است. همچنین این کابل شبکه در شبکه های مختلف قابل استفاده است. آن را می توان به شکل اختصاری UTP نیز خواند. این کابل هر هشت سیم مسی جدا جدا توسط مواد عایق پوشیده شده است. علاوه بر این، در هر جفت این سیم ها دور یکدیگر پیچ خورده اند.

برای محدود کردن تخریب سیگنال که ناشی از تداخلات الکترومغناطیسی و تداخلات فرکانس رادیویی است، این کابل ها فقط به خاصیت خنثی سازی متکی هستند که با پیچیدن زوج سیم ها ایجاد می شود‌. تعداد تابیدن در زوج سیم ها برای کم شدن تداخل بین زوج ها متفاوت است. و برای کاهش تداخلات باید از مشخصات دقیق پیروی کند، چند بار پیچ خوردن یا به هم تابیدن در هر متر از کابل شبکه مجاز است.برای اتصال کابل های UTP از کانکتورهای RJ که نام اختصاری Registered Jack است استفاده می شود. به عنوان مثال از RJ-11 RJ-45 به ترتیب برای تلفن ها و اتصال کابل های شبکه استفاده می شود.

کانکتور ۸ سیمی که به طور معمول برای اتصال کامپیوترها در شبکه های محلی استفاده می شود، مخصوصا در اترنت RJ45 نام دارد.

مشخصات کابل UTP

کابل UTP دارای چهار زوج سیم است. با ۲۲ تا ۲۴ گیج سیم مسی و با امپدانس ۱۰۰ اهم در شبکه به کار گرفته می شود. به دلیل تنوع زوج سیم های به هم تابیده شده این تفاوت ها وجود دارند. به عنوان مثال نوعی که در سیم تلفن به کار برده می شود دارای امپدانس ۶۰۰ اهمی است.

مزایای کابل UTP

به دلیل دارا بودن قطر ۰.۴۳ سانتی متری می تواند هنگام نصب مفید باشد و همین ویژگی باعث شده است که که کابل UTP مثل دیگر کابل ها زود داک سیم کشی را پر نمی کند و این می تواند یک عامل بسیار مهم در نظر گرفته شود. مخصوصا در مواقعی که نصب شبکه در یک ساختمانی قدیمی انجام می شود. این کابل شبکه دارای نصب آسان تری و هزینه مقرون به صرفه تری نسبت به بقیه انواع رسانه های شبکه است. به دلیل اینکه UTP می تواند در بسیاری از معماری های شبکه بزرگ به کار برد، همچنان  با محبوبیت به رشد خود ادامه می دهد.

معرفی کابل های زوج به هم تابیده روکش دار

کابل شبکه STP که همان مختصر عبارت Shielded Twisted Pair است ترکیبی از تکنیک های محافظت، خنثی سازی و سیم های به هم تابیده شده است. هر کدام از زوج ها در فویل فلزی پیچیده می شوند. بعد از این مرحله چهار زوج سیم به شکل کلی با فویل یا فلز به هم تابیده پوشیده می شوند. به طور معمول کابل ۱۵۰ اهم برای بهره وری در نصب و راه اندازی شبکه ی اترنت مشخص شده است.صدای الکتریکی در داخل کابل شبکه و بیرون از کابل با STP کاهش پیدا می کند. راه اندازی این کابل به طور معمول با STP data connector انجام می شود که به صورت مخصوص برای کابل STP ساخته شده است. در هر حال کابلSTP مانند کابل UTP از کانکتور RJ بهره می برد.درست است که STP بهتر می تواند از تداخلات نسبت به UTP جلوگیری کند اما به نسبت نیز گرانتر است و هنگام نصب و راه اندازی سخت انجام می گیرد. علاوه بر این ها باید در هنگام قرار دادن محافظ فلزی باید هر دو انتهای کابل شبکه به زمین وصل شود و اگر این کار درست انجام نگیرد، مانند آنتن عمل می کند و سیگنال های ناخواسته را جذب می کند. به دلیل هزینه بالا و سختی کار در نصب و راه اندازی به ندرت در اترنت مورد استفاده قرار می گیرند. عمدتا STP در اروپا مورد بهره وری قرار می گیرد.

در ادامه با خلاصه ویژگی های کابل STP در کنار شما کاربران محترم هستیم:

سرعت و توان عملیاتی ۱۰ تا ۱۰۰ Mbps است.

میانگین هزینه نسبت به هر گره، نسبتا گران است.

رسانه و اندازه کانکتور متوسط به بزرگ است‌.

حداکثر طول کابل به ۱۰۰ متر می رسد و کوتاه است.

مقایسه هر دو نوع کابل زوج بهم تابیده

سرعت در هر دو نوع کابل شبکه برای فواصل محلی بسیار مناسب و رضایتمند بوده است.

این دو نوع کابل ارزان ترین رسانه برای تبادل داده هستند و UTP ارزانتر از STP است.

به دلیل اینکه بیشتر ساختمان ها امروزه با UTP سیم کشی شده اند، برای جلوگیری از هزینه زیاد و اضافی سیم کشی دوباره، تعداد زیادی از استانداردهای انتقال به استفاده از آن سازگار شده اند.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید