تأثیر نویز روی کابل شبکه – بخش اول

تأثیر نویز روی کابل شبکه – بخش اول

تأثیر نویز روی کابل شبکه – بخش اول

تأثیر نویز روی کابل شبکه - بخش اول

تأثیر نویز روی کابل شبکه یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان شبکه به‌شمار می‌رود. اینکه وجود نویز باعث تغییر دامنه شده و گیرنده‌ها را در زمان دریافت و ارسال سیگنال دچار خطا کند موضوعی نیست که بتوان به آسانی از آن چشم پوشی نمود. معمولا نویزها جزء جدانشدنی محیط‌های صنعتی، کارخانه‌ها و مکان‌هایی است که با تجهیزات و ماشین‌آلات فشارقوی سروکار دارند. بنابراین در چنین محیط‌هایی همواره احتمال دارد که عملکرد کابل‌های شبکه و گیرنده‌های سیگنال تحت شعاع قرار بگیرند. در این مقاله همراه باشید تا شما را با تأثیر نویز روی کابل شبکه و روش‌های از بین بردن آن بیشتر آشنا کنیم.

نویز چیست؟

نویز (Noise) همان سیگنال‌های ناخواسته‌ای است که موجب عملکرد نامطلوب فرستنده و گیرنده‌های سیگنال می‌شود. به‌عبارت دیگر، نویزها،شکل و دامنه سیگنال‌های موجود را تغییر می‌دهند و موجب اختلال در شبکه می‌شوند. نویزها همواره در تمامی سیستم‌ها وجود دارند و گاهی نمی‌توان آن‌ها را به طور کامل از بین ببریم. اما با کمک چند راهکار ساده می‌توان تأثیر نویز روی کابل شبکه را کاهش دهیم.

همانطور که عنوان شد، نویزها سیگنال‌های اضافی هستند که در مسیر ارسال و دریافت سیگنال‌ها بر روی داده‌های شبکه تأثیر می‌گذارند و آنها را دچار تغییر می‌کنند. از این‌رو، در بسیاری از مواقع ممکن است با گزارشی از خطاها روبه‌رو شوید، که به خاطر وجود نویز پدیدار شده‌اند.

بسیاری از منابع و ماشین‌آلات الکتریکی نظیر موتورها، چراغ‌های فلورسنت و کابل‌های برق AC در حین کار، نویزها و سیگنال‌های ناخواسته‌ای را از خود  انتشار می‌دهند. همین سیگنال‌ها نیز موجب بروز اختلال در عملکرد کابل شبکه و داده‌های آن می‌شوند. به‌طور کلی، عوامل مؤثر در ایجاد نویز در شبکه را می‌توان اثرات امواج رادیویی، رعد و برق، خطوط برق و یا حتی اتصالات نامناسب دانست.

انواع نویز

نویزها معمولا به ۴ دسته کلی تقسیم می‌شوند که، می‌توانند به صورت داخلی و خارجی بر روی کابل شبکه تأثیر بگذارند. نویزهای داخلی مستقیما در جریان عبوری سیم ایجاد می‌شوند. اما نویزهای خارجی همان سیگنال‌های ناخواسته محیط مثل امواج وایرلس و سیگنال‌های حاصل از تجهیزات برقی هستند. سایر انواع نویز عبارت‌اند از:

  • نویز سفید یا گرمایی: این نوع نویز معمولا به خاطر دمای بالای صفر کلوین ایجاد می‌شوند و به شکل تصادفی در سیم‌ها جریان می‌یابند.
  • نویز هم‌شنوایی یا کراس تاک (Cross-Talk): این نویز از تداخل میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی حاصل از سیم و کابل ایجاد می‌شوند. نویزهای هم‌شنوایی باعث تغییر یا از بین رفتن سیگنال‌های اصلی می‌شوند.
  • نویز اعوجاج مدولاسیون متقابل: زمانی که دو سیگنال با فرکانس‌های متفاوت از یک مسیر عبور نمایند، این نوع نویز به وجود می‌آید. چنین نویزی قابلیت تغییر سیگنال‌ها و تبدیل آنها به سیگنال‌های متفاوت را دارد.
  • نویز تداخل چند مسیره: معمولاً در زمان ارسال داده‌ها آن هم به صورت ارتباط وایرلس، سیگنال‌های مشابه‌ای پدیدار می‌شوند که با سیگنال اصلی تداخل ایجاد می‌کنند. به این سیگنال‌های اضافی، نویز تداخل چند مسیره می‌گویند.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید